Kosár
Strasszozó tanfolyam
Posted by        Comments 0
Strasszozó tanfolyam

A kristály szalag

A kristály szalag vasalható. Helyezzük bárhova, a környezetét védjük maradék anyagdarabokkal, tegyünk rá egy sütőpapít és a vasalót.
Az én vasalómmal a fém foglalatos 3-5 perc és kész is. Se gőz, se tologatás!
A fém foglalat nélküli (csak kristály) szalag kb 2-3 perc

De fel is varrhatod, vagy fel is ragaszthatod, de a vasalás a legjobb.

Kristályozós technikák:  a legegyszerűbb + vasalás

A díszítendő felületen rendezzük el a kristályokat, óvatosan tegyünk rá vasalóruhát/zsebkendőt és vasalhatjuk. Rakhatjuk a köveket szétszórva, csíkokban, spirálokban, esetleg a meglévő hímzés, minta vonalában.

szórás strassz tanfolyam

Kristályozós technikák: szórás mintában

Gyors és egyszerű módja a strasszozásnak, ha veszünk egy sima, gyerekeknek gyártott mosható filcet, hangulatunk szerint rajzolunk valami szépet, majd kirakjuk kővel, esetleg többféle méretet, színt variálva. Mosás után a filc eltűnik és marad a gyémántos csillogás. Meg a szomszéd csaj írigykedése :)

Kristályozós technikák: Mintakészítés, speciális transzferfóliával

Tükörképet használunk!

Tegyük magunk elé a kinyomtatott tükörképet,

/szöveg tükrözés word-ben: beszúrás-szövegdoboz---szövegdoboz rajzolása--szöveg beírása--formátum--effektusok a szövegben--térbeli elforgatás /kis nyíl / térbeli elforgatás beállításai--x tengelyt 180 fokra átírni/

és vágjuk méretre a kristályfóliát. Húzzuk le a fólia fehér hátulját, majd helyezzük a tükörképre az átlátszó transzferfóliát, öntapadós felével felénk és pár apró celluxszal rögzítsük. Erre a ragasztós felületre pakolgassuk csipesszel vagy varázsceruzával a kristályokat, szürke/ezüst felükkel felfelé (színükkel lefelé). Ha kiraktuk a mintát tegyük rá a kristályfólia fehér alapját, úgy könnyebb felvenni az asztalról.

Ha megvan a minta a fólián, vagy tegyük rögtön az anyagra és mehet a vasaló alá, vagy ragaszthatjuk ragasztóval, vagy a fehér hátlapjára visszatéve eltehetjük ínségesebb időkre, vagy adhatjuk ajándékba is.

Ha vasaljuk: helyezzük a fóliát, amin a kristályok ülnek a díszítendő felületre és tegyünk rá vasalóruhát/zsebkendőt és mehet a hőrögzítés.
Ha ragasztani fogjuk a köveket, egyenként cseppentsünk a hátukra ragasztót, kisebb cseppet, mint a kövek hátulja, és a fóliával együtt nyomjuk a felületre majd a ragasztási idő elteltével húzzuk le a fóliát.

Kristályozós technikák: a dekorpáka

Az applikátor egy kis kütyü, ami felmelegíti a strasszokat. A leggyorsabb, ha elrendezzük a köveket a ruhán és a kőnek megfelelő méretű véggel egyenként végigmegyünk rajtuk, felmelegítjük a köveket. (ha egyel kisebb véget használsz még gyorsabb, és nem ragad bele a kő)
A vákumos páka ugyanez csak többe kerül.

Cipőre, húsvéti tojásra, gömbölyű dolgokra praktikus. Vagyis mindenre ami alakja miatt nem fér a vasaló alá, vagy nem bírja nagy felületen a hőt,
... de amit csak lehet érdemesebb vasalni, mert a vasalás gyorsabb, precízebb és tartósabb! Ja, és nem keni össze a páka ragasztóval a kövek tetejét.

A pákát kombinálhatjuk fóliával is, ha a motívum precíznek kell lennie, kirakjuk a mintát fóliára, rátesszük az anyagra a fóliával együtt és a páka tömör fejével egyenként rögzítjük. Voltaképpen ugyanúgy csináljuk, mint fólia nélkül, csak nem kell figyelni a mintára, mert a fólia megtartja azt.

Kristályozós technikák: strassz vasalás

A hőre olvadós ragasztó szinte mindenre felragad, de a vízlepergetős anyagoknál nem olyan tartós.

Húzzuk le a kész motívum fehér hátulját. Helyezzük a fóliát a strasszokkal együtt a díszítendő felületre, ha nem sikerül elsőre, simán visszaszedhető a fólia, még utoljára igazgathatunk a köveken, a körmünkkel a fólián át még megigazíthatjuk a rendetlenkedőket... tegyünk rá vasalóruhát/zsebkendőt és a 140-150 fokra ( selyem-pamut fokozat között  ) felmelegített vasalót függőlegesen az anyagra nyomva, ss10-es köveknél kb 15-20 mp-ig várva rögzítsük a kristályokat.  Érzékeny anyagoknál a színéről való vasalást rövidítsük 10 mp-re.

Kapcsoljuk ki a gőzt. Ne tologassuk a vasalót, /elcsúszhatnak a kövek az olvadó ragasztón /emeljük fel és lépegessünk vele. Ha kész, a vasalóruhával nyomkodjuk át a fóliát, lépegetve, nem tologatva.

Kihűlve, de még langyosan (vigyázat, a kövek melegek!) óvatosan húzzuk le a fóliát, ha néhány kristály még nem ragadt volna bele a helyére, nyomjuk vissza az egész fóliát a strasszokkal együtt, növeljük a hőfokot/időtartamot és folytassuk a vasalást.

Ha biztosra akarunk menni, a visszájáról is ugyanígy vasaljuk meg az anyagot.

A kisebb köveknél rövidebb ideig, nagyobb/magasabb köveknél tovább kell vasalni.

A fém szegecseknél kb 10 mp a vasalási idő.

Minden esetben 2-3 kővel végezzünk próbavasalást. Érzékeny anyagok pl lycra, esetén mehet egy kis gőz, hogy védje az anyagot, de így kicsit tovább kell vasalni,
bolyhos, bársonyos, zsenília felületeknél a száliránnyal megfelelő irányba húzzuk le a fóliát, ne epiláljunk :)

Ha a kövek nem ragadnak:

- túl rövid volt a vasalási idő,
- túl kemény az alap,
- alacsony a hőfok,
- nem nyomtuk eléggé rá a vasalót,
- a kristályok egy részéhez nem ért hozzá a vasaló, pl zippzár, vastag varrás, nagyobb kristály eltartotta.

Ha a kövek mellett kifolyik egy kis ragasztó:

- túl kemény az alap,
- túl magas volt a vasalási hőmérséklet,
- túl sokáig tartott a vasalás,

- nagyon rátehénkedtünk :)

Fontos! A legtöbb vasaló talpán lyukak vannak, ott nem melegít, ezért is kell lépegetni vele, hogy minden követ elérjen.
Ha a transzfer fólia nyomot hagy az anyagon, vasaljuk alacsonyabb hőfokon és a vasalási idő felénél húzzuk le, ill felvasalás előtt vágjuk körül a mintát, csak a legszükségesebb fólia legyen a kövek körül.
A fóliát tegyük el, többször felhasználható.

Tipp:

Ha ilyen cipőt szeretnél, vagy vegyél készen " Crystal Mesh" -t, vagy ha sk csinálnád: rakd ki a köveket hálós mintába, egy matekfüzet lapja szuper sablon :) vasald fel egy vékony anyagra, /pl tüll, vékony pólóanyag/ és ha kész az sk strasszozott szalag, ragaszd fel a cipődre.


Trükkök:

Mindig próbálj ki új színeket, az egyhangúság az élet megrontója :)

Minden anyag más és más, mindenképp ajánlott próbavasalást végezni!
Ha több méretű követ vasalunk egyszerre, a nagyok/magasabbak miatt nem éri el a vasaló az alacsonyabbakat. Ilyenkor puha alátéten, törölközőn, extra szivacsos vasalódeszkán kell vasalni, ekkor a nagyobb kövek lesüllyednek és egy magasságba kerülnek a kicsikkel, így mindet egyformán éri hő. Ha egy nagy kő mellett van egy ss6-os a vasalás végén amikor még meleg a kristály mindenképp nyomjuk jól rá az anyagra, mert a nagyok árnyékában a kis kövek élete is nehezebb :)
A fém strasszokhoz is ajánlott a puhább alátét, mert homorúak.

Ha elrontottál valamit könnyű korrigálni, melegítsd fel a követ és csipesszel mert forró! told egy kicsit arrébb, vagy vedd le és tegyél másikat a helyére.

Vasalásnál használjunk vasalóruhát, a kövekre és a díszítendő anyag alá is helyezzünk alátétet, nehogy átüssön a ragasztó, bár nem szokott.
Kihűlésig ne piszkáljuk a strasszokat, bár a ragasztó keménynek tűnik, végleges szilárdságát csak pár óra múlva éri el.

A felékszerezett ruhával kíméletesen kell bánni, minél jobban vigyázol rá, annál tovább gyönyörködhetsz benne,  kézi mosás a legjobb, finoman nem dörzsölve. Ha mindenképp mosógépbe tennéd csak kifordítva, 30 fokon, kímélő programmal, enyhe centrifugázással, mosózsákban + szárítógép tilos! Vasaláskor ne vasald többet a motívumot, ne tologasd rajta a vasalót, mert elmozdulhatnak a kristályok. Nagyobb méretű/nagyobb súlyú kövek mégnagyobb odafigyelést igényelnek, könnyebben leeshetnek.

Magasabb hőfokú mosás, szárítógépezés, erős centifuga, túlpakolt mosógép, kerülendő. NE használjunk oxi-akármit, ariel folteltávolítót, semmilyen extra adalékot mosásnál, kikezdhetik a ragasztót. Ecetet szintúgy ne.

Ha rugalmas anyagra ragasztunk/vasalunk, az anyag a kövek alatt nem fog nyúlni, és ha nagyon erősen nyújtjuk a sztreccs anyagot, pl szűkebb bugyit, az anyag feszül, a kristály merev, ezért az ellentétes fizikai erőhatások következtében lepattanhatnak a kövek, minél sűrűbben köveztünk, vagy minél feszülősebb a ruha, annál nagyobb a rizikó.

Fontos!

A tanfolyamban leírt strasszozási technikák nem garantálják, hogy a kövek nem lazulhatnak meg! Felelősen át kell gondolni mire tesszük a köveket, pl leesés esetén ne kerüljön ételbe, italba, szájba; ne nyelje le/lélegezze be kisgyerek!
A forró vasalóval, forró kövekkel legyünk óvatosak!

Ragasztás

Amit csak lehet vasalni kell :)
Próbaragasztást kell végezni, minden felület más és más, a célterületnek por és zsírmentesnek kell lennie.

A kirakott fóliás motívum ragasztása : egyenként cseppentsünk a kristályok hátuljára ragasztót, és a fóliával együtt nyomjuk a felületre majd a ragasztási idő elteltével húzzuk le a fóliát.

Direkt ragasztás: a célterületre a tubusból, vagy ecsettel, fogpiszkálóval, fecskendővel hordjuk fel a ragasztót, majd strasszozós ceruzával tegyük rá a kristályokat és száradás után kész is.

ragasztók :

- Schmucksteinkleber - a legjobb ékszer ragasztó
szinte mindenre jó, ékszerekhez, fülbevalókhoz és persze textilekhez...
hasonló mint a gem tac / jewel-it / strassstein kleber
csak jobb :) hamar meghúz, átlátszóra szárad, másnap hordható, de a végleges kötési ideje 1 hét!  száradás után mérsékelten vízálló, tartós kötést ad, szuper könnyű vele dolgozni. 
Vasalós kristály+ékszer ragasztó esetén átvasalással gyorsíthatod és erősítheted a kötését.
Papírra, kartonra, scrapbook hoz is jó, de megfelel az olcsóbb faenyv is hígítva vagy dekupázs ragasztó.

- Cianoakrilát pillanatragasztó:  pl super attak gél, super bond gél, nagyon jól és tartósan ragaszt, de csak óvatosan, mert megmarja a kövek ezüst hátulját és a kristályt is bemattítja! a vasalós kövek hátuljához még jobban ragad,  ill a vasalós kristályt kisebb eséllyel károsítja. ss16 nál kisebb kövekhez már nem ajánlott. veszélyesen jól ragaszt, lerobbantani is nehéz.

- Pattex extreme repair:  kis és nagy kövekhez is szuper, főleg műanyagra szeretem, de mint minden ragasztót, ki kell próbálni, hogy az adott anyaghoz beválik-e, főleg a műanyagok tudnak ezerfélék lenni.

- 2 komponenesű epoxy ragasztó: ez is jól ragaszt, de edző része tönkreteheti a kövek ezüst hátulját, de csak önmagában, kikeverve MÁR nem. A kikevert ragasztó a kristályt sem mattítja, kicsit nehézkes a keverés+ragasztgatás, de jó, sőt túl jó, kocsira ne tedd, csak a flex szedi le :)


Mindenféle csillogós kérdésben rendelkezésre állunk és szívesen nyújtunk technikai, gyakorlati segítséget.

Nagyüzemi felhasználáshoz, sorozatgyártáshoz, egyedi logózáshoz is keress minket!


Köszönjük, hogy benéztél a csillogó strasszok világába, kellemes időtöltést, kreatív kristályozást kívánunk,
bízunk benne, hogy mindig szép csillogós és jókedvű lesz a napod :)

HAHÓ !
A tulajdonos előzetes, írásos hozzájárulása nélkül tilos a weboldalak egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, struktúra stb.) feldolgozása és értékesítése. A látogató lap tartalmának egyes részeit - kizárólag saját felhasználás céljából - számítógépére elmentheti vagy kinyomtathatja, de nem jogosult a lap ilyen módon többszörözött részének további felhasználására, terjesztésére, adatbázisban történő tárolására, letölthetõvé tételére, illetve kereskedelmi forgalomba hozatalára.

Leave a Reply

Blog Search

Recent Articles

MaxBrilliance
group_work Cookie hozzájárulás